Гост на Президентски клуб България - Д-р Костадин Костадинов

На 19.01.2021 г. гост на Президентски клуб беше Д-р Костадин Костадинов.

Господин Костадинов  е завършил магистратура по Балканистика през 2002 г. и по Право във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий” през 2011 г. През 2017 г. защитава докторат по етнография в Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей към Българската академия на науките. Владее английски и руски език, ползва гръцки език. Към настоящия момент е трети мандат общински съветник във Варна. 

Занимава се с проблемите на българската диаспора в Молдова, Украйна, Гърция, Румъния, Сърбия, Македония, Албания и други държави. Автор е на няколко книги и документални филма. През 2004 г. снима авторски документален филм за българите в Албания, а през 2005 г. „Един народ сме“ – за българите в Егейска Македония. Автор е и на филма „Забравена земя“, посветен на българите в Северна Добруджа, заснет през 2009 г.


Пред членовете на клуба др. Костадинов представи себе си и говори по теми свързани с българската история и политика. Участниците имаха възможност да проведат дискусии по различни теми с госта.

 

Посещение на концерт-спектакъла на Софийската филхармония и световноизвестният тенор Хуан Диего Флорес (15.01.2021 зала 1 НДК)

Членовете на Президентски клуб България станаха свидетели на едно от най-значимите културни събития за годината, концерта на тенор Хуан Диего Флорес със Софийската филхармония под диригентството на Кристофър Франклин. Това е първото участие на тенора в България.

 

Хуан Диего Флорес е считан за един от най-добрите лирични тенори в света, а самият Павароти приживе го определя като негов наследник. С кариера на най-престижните сцени, се е утвърдил като един от най-големите таланти в операта със своя експресивен стил на пеене. Перуанският тенор е посланик на добра воля на ЮНЕСКО. Той е убеден, че в момента на Covid пандемията изкуството е изключително необходимо.


Започва да учи в консерваторията на Лима, Перу на 17 години и първите му намерения са да следва популярна музика, но неговите професори откриват, че има глас на оперен певеци го насочват към класическата музика. Между 1993 и 1996 година е студент във Филаделфия. Пробива на професионалната сцена през 1996 година. На 23 години прави дебюта си на сцената на Ла Скала. Пял е в роли от опери на Доницети, Росини, Моцарт, Пучини, Белини и други.

 

 



 

Коледно тържество на Президентски клуб България

На 15 декември бе организирано тазгодишното Коледно тържество за членовете на Президентски клуб и техните семейства, при спазване на противоепидемичните мерки.

Гост на Президентски клуб България - проф. Иво Христов - част 2

На 20.10.2020 г. гост (този път на живо) на Президентски клуб беше господин Иво Христов.

Гостът и членовете на Президентски клуб България имаха възможност да продължат на живо своята дискусия от месец май, както си бяха обещали. Срещата продължи около 3 часа, в които бяха засегнати редица важни и глобални теми.

 

Лятно обучение на Президентски клуб сезон 2019-2020

Президентски клуб проведе годишното си лятно обучение в съкратен формат с еднодневно занимание, проведено в залата на клуба. Дата на провеждане е 07.06.2020. Членовете работиха над презентационните си умения, като в целодневното занимание бяха включени елементи на публична реч и работа в екип.

Гост на Президентски клуб България - проф. Иво Христов

На 05.05.2020 г. гост (отдалечено чрез платформа за конферентни връзки) на Президентски клуб беше господин Иво Христов.

Проф. Иво Христов е магистър по право и доктор по социология на правото на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Преподава множество дисциплини в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Специализирал е в Международния институт по право във Вашингтон, САЩ (2000), Московската школа за политически изследвания – Съвет на Европа: Москва–Стокхолм-Страсбург (2002), Университета „Карло Бо“ в Урбино, Италия (2005), Нойвалдег институт във Виена (2007).
Народен представтиел в 44-то Народно събрание и експертен сътрудник на Комисията по правни въпроси към 38-о, 39-о, 40-о и 41-то Народно събрание. Към момента е член на комисиите по икономическа политика и туризъм и по образованието и науката. Имам ного активна законодателна дейност.

Проф. Христов говори по актуалните теми на деня, както винаги с много интересни и аргументирани гледни точки. Членовете имаха възможност да зададат въпроси и да направят дискусия с госта си. Срещата завърши с най-добри пожелания и с поглед за нова среща в познатите ни условия, когато обстоятелствата го позволят.

Ден на отворени врати с Данаил Попзафиров

На 25 февруари Президентски клуб България организира "Ден на отворени врати", като гости бяха 9 годишният майстор на шаха Данаил Попзафиров, една от неговите треньорки и председател на шахматен клуб Елит - Венета Петкова и неговия баща Христо Попзафиров.
Членовете на клуба и гостите имаха възможност да се запознаят с тях и най-вече с част от биографията и успехите на Данаил. Младият спортист е в топ 16 за Европа и 33ти в световната ранглиста за неговата възраст до 9 г. 

Гостите и членовете имаха възможност да играят шах с Дани в т.нар. сеанс, в която се включиха повече от 10 човека, а малкият майстор беше изключително бърз, летейки от маса на маса караше опонентите си да впрягат най-доброто на което са способни.

След сеанса, един от членовете имаше възможност да изиграе демонстрационна партия блинд с Дани.

На Данаил предстои подготовка и участие на Европейското училищно първенство по класически шахмат и на Световното първенство по Рапид и Блиц. Една от основните цели на клуба е да подкрепя младите деца с изявен талант, затова и пожелаваме успех на Дани, като ние ще следим с интерес развитието на един от най-талантливите,бъдещи гросмайстори в Света.

 

Зимно обучение 2020

На 18 срещу 19 февруари се състоя тазгодишното зимно обучение на Президентски клуб България. На него присъстваха всички членове на клуба, като както обикновено имаше сценарийна игра от състезателен характер, която се проведе на открито по заснежените върхове на Витоша.

Членовете разгледаха въпроси свързани с ценности и направиха множество дискусии помежду си. Вечерта завърши със собствено приготвена вечерта и забавна тиймбилдинг игра.

Гости на Президентски клуб България - Маноил Манев и Румен Ралчев

На 21.01.2020 г. гости на Пресидентски клуб бяха господата Маноил Манев и Румен Ралчев.

Г-н Маноил Манев е експерт по национална сигурност и народен представител от 43-тото и 44-тото Народно събрание. Бил е директор на Колежа по охрана и сигурност „Св. Георги Победоносец” в Стара Загора. Автор на учебници за обучение на бодигарди. Единственият българин носител на V дан по Ушу.
Г-н Манев говори по интересни теми свързани с професионалната му експертиза. Г-н Манев е и писател, като пред членовете на клуба представи книгата си "Орденът на оръжието". Книгата е замислена като част от многотомна поредица от романи, под общо заглавие "Оръжието на ордена".

О. р. генерал-майор Румен Ралчев е Велик приор на Велик приорат – България, и член на Магистралния съвет на Ордена на тамплиерите. Завършил е право в Софийския университет, полицейска школа и УНСС. Масон от 1991 година. Достигнал е най-високата – 33-та степен на Стария и приет Шотландски ритуал. 
Г-н Ралчев проведе дискусия с членовете на клуба по различни теми свързани с богатия му житейски опит.

Коледно тържество на Президентски клуб България

На 17 декември бе организирано тазгодишното Коледно тържество за членовете на Президентски клуб и техните семейства. Тържеството премина в съответното празнично настроение. Бяхме посетени и от добрият старец, който зарадва децата с подаръци. Както всяка година, така и тази до него беше красивата му помощничка - Снежанка.