Спортна проява 2018 - стрелба с лък.

На 17-ти април се проведе годишната спортна проява на Президентски клуб България.

Тази година мероприятието премина в още по-състезателен характер и бе организирано със съдействието на ВТУ "Тодор Каблешков". Където членовете на клуба заедно с ректорския състав на училището направиха състезание по стрелба с лък, като всеки отбор имаше за цел първо да се запознае с устройството и начините за стрелба с лъка, след което се състезаваха в стреляне по мишена. Победител в това съревнование бе отбора на Президентски клуб, като успяха да победят с много малка разлика домакините от ВТУ. Втората част от състезанието премина със стрелба по балони, като в някой от тях имаше изненадващи награди.

Финала на състезанието премина в организиране на съвместна почерпка - барбекю на открито. Където обсъдихме победите и загубите, с които двата екипа се справят в динамиката на ежедневирето си. 

Пътуване до Израел и Палестина 14 – 18 март 2018 г.

Със съдействието на Посолството на Палестина в България част от членовете на Президентски клуб посетиха Палестина и Израел и се срещнаха с местния бизнес. Наши домакини бяха централната и регионални търговско – промишлени палати в градовете Рамала, Хеброн и Навлос. Освен официалните разговори с ръководствата на палатите, бяха организирани двустранни срещи със собственици на бизнес в различни сектори на икономиката.  Интерес  представляваха  области като ИТ сектора, търговия със строителни материали, хранителни продукти – мед, ориз, олио.

Важна част от пътуването беше посещението на светите места – Стария Йерусалим, Божи гроб, Витлеем, Стената на плача, река Йордан, Мъртво море.

Членовете на клуба се върнаха с отлични впечатления и по-богати с преживените емоции на израелска и палестинска земя.

Проф. Тодорва и Проф. Колев гости на Президентски клуб България

На 27.02.2018 г. почетни гости на клуба бяха Проф. Тодорва и Проф. Колев ръководители на ВТУ – Тодор Каблешков

Срещата преимина през множество теми, като основните бяха предизвикателствата, през които преминава ВТУ и как управлението успява да се справи с тях, както и създаването на среда и място където новите инженерни технологии да могат да се демонстрират и добият по-голяма популярност. ВТУ – Тодор Каблешков е домакин и основател на форума ТРАНСТРЕНД, свързан с всички иновации, бизнес и образование в транспортната сфера. Също така проф. Тодорова успешно създава перспективи за развитието и свързаността на българското професионално образование с международните професионални училища и институции.

Членовете на клуба получиха официална покана да посетят предстоящия форум - ТРАНСТРЕНД 2018.

Христо Раянов гост на Президентски клуб България

На 23 януари наш гост бе писателят Христо Раянов.

Христо Раянов е на 30 години, роден в град Русе. Завършва журналистика в Софийски университет „Св. Климент Охридски“, магистър по творческо писане в СУ. В момента е докторант в СУ със специалност „Литература, кино, сценарий“.

Има две издадени книги. С дебютната си книга „Трудният начин“ е лауреат на наградата „Южна пролет 2014“ в категория „Проза“. Втората му книга: „Ами ако: България на три морета“ е сборник сатирични есета, публикуван през 2016 г.

Христо Раянов е част от първия англоезичен каталог „Съвременни български писатели“ на Националния център за книгата (2015 г). Награден е от сп. „Форбс“ в класацията за млади таланти „30 под 30 – 2016“. Негови разкази са превеждани на хърватски език. Публикувал е разкази в списанията „Гранта България“ и „Страница“.

Работи като телевизионен сценарист от 2008 г. Писал е за сериалите „Столичани в повече“, „Откраднат живот“, предаванията „Нека говорят“, „Сървайвър“, „Най-хубавите години от нашия живот“.

Зимно обучение 2017-2018

На 16 януари се проведе традиционното за клуба зимно обучение. Тази година мястото за провеждането му бе местност Гюлечица в подножието на Рила. Както обикновено членовете бяха разделени на отбори, като всеки отбор получи специфични указания и задачи, с които трябваше да се справи. Под състезателния характер бяха приложени много похвати от уменията за работа в екип, управление и делегиране на задачи. В края на обучението бяха обсъдени всички създадени ситуации и взетите от всеки екип решения за успешното им разрешаване.

Коледно тържество на Президентски клуб България

На 19 декември за поредна година членовете на Президентски клуб България, организираха коледното тържество, където със своите семейства отбелязаха приключването на поредната успешна година. С весели забавления и добро настроение зададоха темпото за предстоящата и вълнуваща 2018-та година! Децата на членовете на клуба изнесоха представление, след което с  нетърпение дочакаха посещението на самият Дядо Коледа, който разбира се раздаде много подаръци на всички тях.

 

Светослав Иванов гост на Президентски клуб България

Известният български журналист Светослав Иванов, водещ на предаването 120 минути по Би Ти Ви, бе гост на Президентски клуб България в качеството си на автор на един от най-интересните пътеписи "Там, където загинаха дърветата" и новата му книга "Чудовища и будители". Автор е на десетки документални филми, интервюта и репортажи от най-горещите точки на света, сред които Ирак, Иран, Либия, Палестина, Израел, Ливан и много други.  Разговорът премина по много естествен път към спокоен дебат, изпълнен с много искерност и от двете страни. Разказите за най-горещите точки докоснаха дълбоко всички присъстващи.

Изложба - Студио "Кафкат"

Президентски клуб България за пореден път даде възможност на много хора да се запознаят с изключителните и уникални свещи, изцяло ръчно изработени, без шаблони и заготовки. Свещите са вдъхновени от класически и модерни литературни шедьоври и се продават в комплект с луксозните издания на самите произведения. 

Изработват се от  Цвета Варадинова и Надя Дулева - Студио "Кафкат"

Професор Михаил Константинов в Президентски клуб България

На 21 ноември 2017 г. гост на Президентски клуб България бе професор Михаил Константинов. 

Проф. Михаил Константинов е български математик. Бивш заместник-председател на ЦИК. Съветник на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ); сътрудник на Международната фондация за избирателни системи; координатор на ЕС за България по електронно гласуване. Преподавател в Университета по архитектура, строителство и геодезия. Автор е на 500 научни труда и 30 книги по математика и теория на управлението.

Дискутирани бяха множество теми, сред които, какво е очакваното развитие на България в близките две до три години, като прогнозите са много обещаващи и България има сериозни шансове да покаже завиден напредък, особенно в икономическо отношение. Важна част от дискусията беше и какви са методите за задържане на млади управленци и можещи хора, да не напускат родината си, а да съзадаем повече предпоставки те да остават и да се развиват у нас.

Изложба - живопис “Създаден от южния вятър” на Виктория Стоянова

 Виктория Стоянова и Президентски клуб България представиха изложба, посветена на арабския кон, символ на арабската душевност, красота и култура. Събитието премина под патронажа на г-н Вежди Рашидов, Председател на Комисията по култура и медии и почетни гости техни превъзходителства посланиците на арабските мисии в България.

 Виктория Стоянова е един от най-атрактивните съвременни български художници с многобройни почитатели от България и света. Има ясно изразен стил и почерк, и емоцията блика от всяка нейна картина.