Министърът по европейските въпроси - гост на Президентски клуб

     Господин Томислав Дончев - министърът, който отговаря за управлението на европейските фондове отдели от оскъдното си време във вечерта на 8 юни, за да се срещне с членовете на Президентски клуб - България. Участниците в дискусията със задоволство установиха, че министър Дончев е изключително компетентен в поверения му ресор. Господин министърът направи снимка на моментното състояние в усвояването на европейските пари и очерта рамка на действията, които ще предприеме, за да се използват максимално възможностите, които дават европейските програми. Господин Дончев попита представителите на бизнеса кои отрасли на икономиката според тях ще изведат страната ни от кризата.

Мария Капон - гост на Президентски клуб

Госпожа Мария Капон - лидер на Единна народна партия беше гост на редовната сбирка на членове и приятели на Президентски клуб - България на 11 май.  Госпожа Капон сподели с присъстващите какво може да накара един човек от реалния бизнес да навлезе в дебрите на политиката и да повярва, че именно тя е начинът  за постигане на промени в национален мащаб. За гостите беше интересно да научат позицията на госпожа Капон по актуални политически, социални и икономически въпроси.  Госпожа Капон демонстритра заразителен ентусиазъм и твърда вяра, че политиката  може реално да помогне на хората.  

Шампионите на Президентски клуб

В късния следобяд на 27 април картинг пистата в кв. Красна поляна в София се превърна в терен на оспорвано състезание за купата по картинг на "Президентски клуб". След тежка надпревара в десет обиколки на почетната стълбичка се качиха първенецът Калин Божилов и двамата му подгласници Захари и Деян Тончев. Ентусиазираната  публика безспорно беше определящ фактор за мотивацията и успеха на състезателите!

Подсъзнанието може всичко!

На 20 април членовете на „Президентски клуб” се срещнаха с един от най-успешните издатели в България, човекът, който запозна българските читатели със световния бестселър „Подсъзнанието може всичко” и неговия автор Джон Кехоу – Ивомир Димчев. Господин Димчев разказа колоритната история на своя живот, сподели с членовете и приятелите на Клуба мисията да показва на хората собствените им неограничени способности и подари своя алгоритъм за постигане на набелязаните цели.
Освен издател, Ивомир е автор и на две книги – „The Black Book” и „Позидневник: дневник за позитивна трансформация”

Семинар на тема:

Академия „Президент” организира тренинг- семинар на тема: „Стил, етикет и протокол – правила на поведение в обществото” на 11 и 12 февруари в гр.София, Гранд хотел България, „Червен салон” с водещ Анатолий Пазийски.

ПРОГРАМА
ДЕН 1
09.45 – 10.00 – Регистрация
10.00 – 11.20 – Уводна част
    Същност и етапи в развитието на Дипломатическия Протокол и церемониал.
    Исторически преглед. Ренесанс на класическите форми на общуване; Практически Протокол и добри маниери. Основни принципи и понятия. Корпоративен протокол.
    Закон за държавния протокол на Република България; Закон за старшинството на физическите лица и институциите в Република България;
    Символи на държавността – знаме, герб, печат, химн; Законови разпоредби. Правила за разполагане на знамена.
    Най-често срещани церемонии в деловата практика - награждаване и подписване на договори. Подготовка и правила при провеждането им.

11.20 – 11.40 – Кафе-пауза
11.40 – 13.00 – Основни протоколни мероприятия, свързани с             консумация
    Дневни и вечерни приеми. Установени принципи и параметри при организирането на официални мероприятия, свързани с консумация на храни и напитки.

    Работна закуска / Бизнес закуска/, Закуска, Brunch;
    Чаша шампанско, Чаша вино;
    На чаша чай. Жур фикс;
    Коктейл и Прием;
    Бюфет – вечеря /Дине бюфе/ и Прием а ла фуршет;
    Барбекю, Гардън парти, банкет;
    Същност и различия между бизнес обяд / Бизнес вечеря и официален обяд / официална вечеря; Късна вечеря;
    Аперитивът на крак – голямото значение на малката напитка.


13.00 – 14.00 – практическо занятие „Прием”
Целта на практическото занятие е да бъдат изяснени и утвърдени правилата на подготовка, провеждане, както и на поведение на участниците на прием и коктейл.

14.00 – 15.20 – Стил и поведение в обществото – І част
    Правила на поведение в ресторанта и на общата трапеза; Стил в ресторанта или храненето като начин на живот и култура;
    Да похапнем с партньори - как да бъдем перфектни при организирането на делови срещи, свързани с хранене;
    Тостът – от обикновен поздрав до послание;
    За виното и още нещо…

15.20 – 15.40 – Кафе-пауза
15.40 – 17.00 – Стил и поведение в обществото – II част
    Изкуството да провеждаме срещи и разговори с успех.

ДЕН 2

10.00 – 11.20 - Етикет и стил на работното място
    Офисът – нашето второ лице. Кабинетът като място за срещи. Зала за разговори;
    Точността – висша форма на вежливост;
    Да говорим правилно по телефона;
    Посрещане/изпращане на гости; Настаняване, сервиз;
    Подаръкът, този труден избор.
    Поканата – какво ни говори тя - правила за писане и разчитане на поканите.
    Визитните картички – голямото значение на малките картончета;
    Поздравителни и коледни картички;
    Траурни церемонии;
    На Ти или на Вие – кога да преминем границата?;


11.20 – 11.40 – Кафе-пауза
11.40 – 13.00 –– Стил и поведение в обществото – ІІІ част
    Облеклото говори – общи правила за облеклото в официалната и в бизнес-сферата, облекло – дами, облекло – мъже - знаем ли всичко за мъжкото облекло? Кои детайли са важни; Аксесоари;
    Сигналите на цветовете;
    Да заслужим по-голямо уважение с подходящите символи на статуса.

13.00 – 14.00 – обяд
14.00 – 15.20
    Тайнственият език на тялото – какво ни говори всъщност той? Словесни и несловесни сигнали - за изкуството да преценяваме и да разбираме хората без думи;
    Жестове и пози на тялото;
    Дистанции и зони на общуване

15.20 – 15.40 – Кафе-пауза
15.40 – 17.00 – Заключителна част -
    Изкуството да провеждаме срещи и разговори с успех.
въпроси и отговори.

    *Участниците в курса получават като бонус, в писмен вид, темата - Перфектната делова кореспонденция – стандартна и
индивидуализирана.

Такса за участие: 380 лева без ДДС.
При записване на двама и повече слушатели - отстъпка.
Следващият Тренинг-семинар е в София, Гранд хотел България, „Червен салон” на 11 и 12 февруари, 2010 г.  .
Данни за плащане:
Получател: Академия „Президент” ЕООД
Прокредит Банк АД
IBAN: BG72PRCB92301031121417
BIC: PRCBBGSF



ВОДЕЩ КУРСА:
    Анатолий Пазийски -  дългогодишен лектор, преподавател и автор на материали по дипломатически и практически протокол, стил, етикет и правила на поведение в обществото.
    Дипломат от кариерата.
    Завършил висше икономическо образование в София и Висша дипломатическа академия в Москва.
    Дългогодишен служител на Министерство на външните работи с мандата в посолството на Р България във Виена.
    Консултант на немски и австрийски фирми в областта на комуникациите, инвестициите и търговията.
    Понастоящем - Началник на отдел “Вътрешен протокол и церемониал” в Администрацията на Президента.
    Владее немски, руски, английски, ползва шведски.

Посланикът на Грузия у нас – гост на Президентски клуб

     Негово превъзходителство Михeил Уклеба, извънреден и пълномощен посланик на Грузия в България, бе официален гост на празничната сбирка на Президенстски клуб на 15.12.2009 г. По покана на членовете на Клуба, посланикът  взе участие в последната за тази година среща на младите бизнесмени, членуващи в организацията.  Тя бе съпроводена от оживени дискусии, касаещи не само бизнес отношенията Грузия-България, но и възможностите за бъдещо развитие в геополитически план на бившата съветска република. В своето експозе посланик Уклеба подчерта стремежа на Грузия за членство в НАТО и ЕС. Той отбеляза огромната подкрепа на гражданите на страната за евроатлантическия курс, поет от властите в Тбилиси и изрази увереност в скорошната реализация на тази цел. Относно бизнес климата в страната, дипломатът сподели задоволството си от проведената в Грузия приватизация и растящия интерес на чужди инвеститори към големите икономически проекти там. Посланик Уклеба назова един от основните двигатели на икономическия растеж на Грузия - изключително добре развитите търговски връзки със съседните страни, както и постоянно засилващите се контакти с Китай. Той посочи като много добре работещи всички транспортни коридори – не само наземния и въздушния, но и този по вода. На въпрос от залата за размера на стокооборота с България, Негово Превъзходителство цитира различни официални източници, определящи цифри между 120 и 301 млн. долара годишно. Посланикът определи като най-значима за междудържавните ни взаимоотношения търговията с медни концентрати, нефтопродукти, лекарствени средства и козметика. В края на дискусията всички участници се обединиха около схващането, че Грузия и България са “естествени партньори”, като засиленият взаимен интерес и добрите търговски взаимоотношения са еднакво важни и за двете страни.

Максим Бехар: Етичен бизнес се прави прозрачно

     “За всички нас е важно да има стандарти в отношенията в бизнеса, но пазарът ни не е узрял за това. В България все още няма истинска конкуренция”. Това мнение изрази гуруто на комуникационния бизнес Максим Бехар по време на своята среща с членовете на Президентски клуб на 17.11.2009 г. Като един от основоположниците на модерните връзки с обществеността у нас, известният PR специалист сподели своя опит за правене на бизнес в страната и даде прогноза за развитие на икономиката ни в условията на световна икономическа криза, а и след това. По време на проведената дискусия Максим Бехар изказа мнение, че българският бизнес ще изпитва определени трудности още 4-5 години, като за да оцелее той ще трябва да бъде креативен, мотивиран и най-вече честен в отношението си към пазара и конкуренцията. Той определи днешните бизнесмени като много по-добри от тези преди 10 или 15 години и то не само защото притежават повече опит, но и защото са много по-гъвкави в действията си.
     Максим Бехар е поредният успешен бизнесмен, гостувал на редовните сбирки на Президентски клуб във вторник вечер. Съвсем очаквано, присъствието му предизвика интерес у всички участници. Те го засипаха с въпроси относно неговото виждане за ефективните управленски практики и пожелаха да чуят експертното му мнение за наличието на бизнес етика в България. Изявеният комуникатор определи като етичен бизнесът, които не крие своята дейност от обществото и реализира печалбите си прозрачно. Той сподели впечатления от своите срещи с много от световните лидери.

Галерия

Тренинг – семинар на тема „Психология на ръководството и подчинение”

Василий Скворцов, консултант по въпросите на управлението на руските гиганти “Газпром”, “Лукойл” и “Автогаз” ще проведе уникален за България тренинг-семинар на 7 и 8 ноември в София. Световноизвестният руски психолог пристига за първи път у нас по покана на Академия “Президент”. По време на двата семинарни дни гуруто на руския корпоративен мениджмънт ще разкрие пред участниците какви са психологическите основи на управлението. Той ще запознае представителите на родния бизнес с принципите на ефективното управление, основано на разбирането за социалните и психологически закономерности на управленската дейност. Дългогодишният преподавател по психология ще представи начините за усъвършенстване на навиците за ръководене на персонала. С примери от своята практика той ще очертае основните насоки за формиране на специфичните отношения между ръководител и подчинен, причините за тяхната сложност, от какво зависят и на какво влияят. В диалог с него, както и в ситуационните игри и симулации, които са част от тренинга,  участниците ще могат да разберат какви са особеностите на индивидуалния подход към различните типове подчинени и ще придобият яснота по въпроса за пълноценното използване на техните качества. Сред основните акценти на тренинг-семинара ще бъдат технологиите за ефективна комуникация в процеса на ръководене на организацията, както и психологическите механизми на управленската убеждаваща комуникация. В отделна лекция ще бъдат разгледани и техниките за управление на конфликти.  Информация за участие може да бъде получена на academy@presidentsclub.bg 

Кой е Василий Скворцов:

 Василий Скворцов е професионален бизнес-тренер и кандидат на психологическите науки на Русия. Завършил е психология във Факултета по психология на Московския държавен университет “М.В. Ломоносов”. Специализирал е в областта на психологията на управлението и социалната психология. До 2002 г. е водещ преподавател  в Център за технологии на кадрите “XXI век”. Притежава над 20-годишен опит в консултирането на ръководители на водещите руски компании по въпросите на управлението.  Провежда серия от учебни занятия в Московския държавен университет “М.Б. Ломоносов” и Академията за народно стопанство към правителството на Руската федерация. Основните теми, които преподава са: “Психология на ръководството и подчинението”, “Управление на конфликтите в организацията”, “Психология на убеждаващата комуникация” и “Основи на риториката”.

Среща с посланика на България в Китай Георги Пейчинов

     На 20 октовмри извънредният и пълномощен посланик на Република България в Китайската народна република Георги Пейчинов се срещна с членове и гости на Президентски клуб – България. В рамките на  беседата си посланик Пейчинов разказа накратко за своя професионален път и  за историята на дипломатическите отношения между двете страни. Господин Пейчинов разкри интересни подробности за икономическата и социалната обстановка в Китай. Особен интерес у присъстващите предизвика коментара на посланика за намеренията на китайската страна да инвестира в крупни български проекти, както и за политиката, която подържа търговския баланс в равновесие.

Галерия

Икономистът Богдан Николов гост на Президетнски клуб България

     „Липсата на сериозни традиции в българския бизнес е една от причините той все още да е далеч от европейските реалности”. Това бе една от тезите, които изказа икономиста Богдан Николов по време на своето гостуване в Президентски клуб България.Видният предприемач бе гост на организацията на 22 септември. В рамките на проведената среща той взе участие в редица интересни дискусии, които засегнаха актуални социално-икономичеаски въпроси. Николов сподели своето мнение относно възможностите за развитие на бизнес в условията на криза и адекватността на българските предприемачи при взимане на важни мениджърски решения. На базата на своя практически опит, той обърна специално внимание на най-ефективните подходи при мотивирането на персонала. В края на интересните разговори Богдан Николов представи на членовете на Президентски клуб България второто издание на своята книга „Управление на предприятието”. В нея консултантът по бизнес управление маркира на разбираем език най-важното, което всеки ръководител на предприятие трябва да знае, ако иска да взима правилните решения.

Гостуването на Богдан Николов в Президентски клуб България бе първата проява на организацията след дълга лятна ваканция. С нея членовете на организацията възобновиха своите редовни сбирки, на които присъстват успели българи от различни сфери на икономическия и обществено-политически живот.

Галерия